14/09

2010

01:09

Promisedagen 2010

Årets upplaga av Promisedagen hölls den 9 september i Kista Science Tower, och inleddes med att Promise ordförande Stefan Tunhage hälsade de 250 deltagarna välkomna till en fullspäckad dag.


Stefan lämnade över ordet till dagens talare: Mikael Damberg (s), riksdagsledamot för socialdemokraterna och verksam i Utbildningsutskottet sedan åtta år.

- Skönt med en paus i valarbetet för att istället få komma till Promise och tala om framtidens utbildningssystem, konstaterade han inledningsvis med viss ironi och lockade genast publiken till skratt.

Hans engagemang i utbildningsfrågor gick dock inte att ta miste på, och reflektionerna kring kunskapssamhället som begrepp kunde vi alla känna igen oss i: diffusa associationer till e-learning, digital teknik och forskning inom tekniska innovationer.  Mikael menade att det i stället handlar om den kunskap som sitter i medarbetarnas huvuden: det främsta konkurrensmedlet i dagens kunskapssamhälle.

Klicka på länken för att ta del av Dambergs tal:

http://www.youtube.com/watch?v=ndYwitpMOjI

Sedan var det dags för utdelning av Promisepriset, tävlingen där årets bästa uppsats inom e-utbildning belönas.


Årets vinnare från Linnéuniversitetet heter Heidi Bein (tidigare Turpeinen) och Malin Linder. De fick ta emot en check på hela 10 000 kr för sin uppsats: E-learning - en empirisk undersökning om kunskapssynen hos fyra e-learningproducenter. Förutom pengarna och äran fick de blommor, diplom samt applåder av publiken. En separat artikel om uppsatsen publiceras inom kort!


Så var det dags för sammanlagt 14 föreläsningar och fyra workshops som pågick parallellt i tre lokaler under hela dagen. Mycket spring och mingel blev det, och emellanåt var det riktigt svårt att välja vilken föreläsning eller workshop som var mest intressant att delta i. Här kommer ett axplock från dagen:


Marie Gelhaar från Sweco berättade om deras satsning på en miljöutbildning riktad till koncernens alla 3 500 medarbetare. Utmaningen var att på kort tid ta fram en utbildning som skulle fungera på nio språk, i elva länder med olika tekniska förutsättningar. Marie betonade vikten av att ha bra samarbetspartners i det här läget, och lovordade samarbetet med Netcompetence och Addlove.


Jan Stenberg från Posten berättade om uppdraget att förbättra och förnya Postens basutbildning för chefer i Sverige. Det handlade om att utveckla ett blended learning program, i samarbete med Xtractor. Utmaningen här var att få de internt rekryterade cheferna att släppa sin specialistroll och bli trygga som chefer. Även paradoxen att minska på innehållet i utbildningen för att öka inlärningen hos deltagarna var en tuff uppgift att lösa.


Sjukdom hindrade Trafikverkets representant att hålla föredraget om ITS på väg, och värden David Tikka från CleverLearning fick rycka in och berätta om hur man kan använda IT i trafiken och skapa intelligenta transportsystem. Utbildningslösningen som Trafikverket och CleverLearning utarbetat är en timmeslång webbaserad utbildning om staden Winberg. E-utbildningen ska ge en bred kunskapsbas och fungera som aptitretare inför en tvådagars lärarledd utbildning för målgruppen.


Anders Hallersjö från Exportrådet berättade om samarbetet med BTS Interactive som lett fram till det prisbelönta spelet Symbiocity. Efter lite tekniska problem fick publiken se en demo av spelet, som går ut på att knyta ihop samhällets olika system ur ekonomisk-, miljö- och social aspekt, för att hitta synergieffekter som påverkar samhället i en hållbar riktning. Han berättade också att Kinas miljöminister spelat Symbiocity nyligen vid en mässa i Shanghai.


Petter Andersson, Ericsson Academy inledde med en massa siffror för att visa storleken på Ericssons verksamhet.  Närmare 90 000 medarbetare i 175 länder och en utbildningsbudget på cirka två miljarder kronor talar sitt tydliga språk. Sedan förklarade han hur Ericssons portal fungerar och att målet är att integrera det formella lärandet, exempelvis kurser, med det informella lärandet som sker i det dagliga arbetet. Ericsson Academy erbjuder verktyget till organisationen som äger frågan om kompetensutveckling.


Robert Wennberg från PricewaterhouseCoopers betonade vikten av mäta effekten av en utbildningssatsning. Han gav också kloka råd om vikten av att begränsa sig i en e-utbildning, inte minst med tanke på sitt eget faktaspäckade ämnesområde: revision. Bra-att-känna-till-kunskaper (sk knowledge on your fingertips) hör oftast hemma i en databas medan de avgränsade grundkunskaperna ska finnas i en e-utbildning enligt Robert. Här tackar Magnus Huss, Lexicon för att de fått äran att arbeta tillsammans med denna insiktsfulla kund.


Kafferast och mingel! Här träffas två forna kollegor: Jeanette Hallenberg Försäkringskassan, och Anna Rozkalns Xtractor.

Elever från Medieinstitutet: Henrik Ekequist och Klas Wahl.Workshop med Xtractor.

Några utställare: Dan Grönstedt Gronstedt Group ...
... och Tomas Dreifaldt Intermezzon.

Fler utställare: Ulf Annerberg och Helena Eketrapp Learntech.
Magnus Jönsson Grade och Johan Runebo Preducto.


Dagen avslutades med samling i Auditoriet, där Stefan Tunhage och Kristian Åsberg ledamot i Swedish Learning Association (SLA), gjorde reklam för nästa stora event i branschen: Swedish e-Learning Awards (SEA). Boka in den 24 mars 2011 på Nalen i Stockholm redan nu! var deras budskap.


Alla deltagare fick sedan använda mentometerknappar för att utvärdera dagen.


Till sist avtackades årets arrangörer!

Den som ville kunde sedan fortsätta till pianobaren för att svalka sig med förfriskningar och tilltugg innan det var dags att bege sig hemåt.

Nästa år inträffar Promisedagen som alltid den andra torsdagen i september. Dags att boka in dagen redan nu, så att du inte missar den!

Lena Strand text, och Robert Gustavsson foto

OOOOO

 

del.icio.us Digg Facebook