21/09

2009

07:09

Promisedagen 2009 - större än någonsin

Årets största dag inom e-learning drog såväl stora organisationer med etablerade lösningar som små företag, nyfikna på vad e-learning skulle kunna innebära för dem. Se Promisedagen 2009 i bilder!


Promisedagen den 10 September 2009, som likt föregående år hölls i Kista Science Tower, inleddes med frukostbuffé och mingel vid utställarmontrarna.Daniel Ernerot och Ann Löfqvist från Contento hade fyllt skålarna till bredden med bjudgodis.Åse Lundblad och Asal Noorizadeh, studerande på Medieinstitutets utbildning ”Projektledning & Kommunikation inom Pedagogik Nya Medier” raggade praktikplatser bland utställarna.Agneta Agneta Stureborg von Scheele och Torgil Lenning från Ping Pong välkomnade besökare vid sin monter.Peter Bergh och Benny Söderqvist från Promise hade med ringklockan för att kalla in gästerna när frukosten var över.Stefan Tunhager, ordförande, och Mikael Svelch, branschansvarig i Promise, hälsade alla välkomna till den hittills största Promisedagen, med över 250 deltagare. Nytt för i år var att det hela dagen pågick föreläsningar i två olika salar, parallellt med workshops i ett tredje rum, vilket gjorde det knivigt värre att välja.
De passade så klart på att även göra reklam för Promiseavtalet som fanns att köpa till specialpris under dagen.Sedan lämnade de över ordet till riksdagsledamot Anna König Jerlmyr som fick inleda dagen med att tala sig varm för e-lärandet med sitt tal “Utbildning i dag och i framtiden”.Hon tog upp den höga ungdomsarbetslösheten och hur IT hjälper elever att bli mer motiverade. Hon menade att nätet är dagens motsvarighet till lägerelden, med sitt bloggande och twittrande, samt att det är ett nav för kunskapsspridning.Slutligen poängterande hon att e-lärandet styrka är att det är individuellt och så långt ifrån konceptet “one size fits all” man kan komma. Salen var så full av åhörare att de stod längs väggarna.Anna fick sedan sällskap av Stefan på scen igen som berättade om en till nyhet för i år, nämligen Promisepriset. I mars utlyste Promise nämligen en tävling där ett stipendium om 5000 kr skulle delas ut till det examensarbete eller uppsats som på bästa sätt främjat branschen.Anna läste upp nomineringen och bad sedan vinnaren Lena Strand komma fram för att ta emot blommor, ett plakat och inte minst en jättecheck om 5 000 kr för sin uppsats “E-utbildning i praktiken - En studie av två svenska organisationer”.

En separat artikel om Promisepriset kommer inom kort!

Läs mer om Promisepriset.Slutligen förtäljde Stefan att nästa år kommer Promisepriset att dubbleras och således innebära 10 000 kronor till det examensarbete eller uppsats som på bästa sätt främjat branschen.Första talare i huvudsalen Auditoriet var Catharina Jildefalk från Försäkringskassan med föreläsningen “Omvärldskunskap - Försäkringskassan i media”. Värd var Accoll InteractiveI den lite mindre salen Cinderella talade samtidigt Lars Prins från Vägverket om “Snabba applikationsutbildningar”. Värd var Preducto.Intill i salen Snowwhite hölls hela dagen timmeslånga workshops av leverantörerna själva. Först ut var Anders Bark från Outsmart med workshopen “Är det ordbehandlaren som skapar bestsellern?” där han ställde åhörarna frågan “Vad krävs för framgångsrikt resultat som Instuctional Designer?”.I Auditoriet fortsatte sedan Gunnar Lagerström från Prevent med föreläsningen “Påverka attityd och öka kunskapen i en hel bransch!”. Värd var CleverLearning.Roberto Picornell från Eniro berättade hur man kan förändra och förstärka beteenden med hjälp av e-learning. Värd var systemleverantören Netcompetence.Efter dessa första pass var det dags för förmiddagsfika och fortsatt mingel samt besök i utställarnas montrar. Karin Palmqvist från Price Waterhouse Coopers tog vid efter pausen och talade om blended training. Värd: Lexicon Interactive.Fredrik Höök från Tieto Enator fick kniviga frågor från publiken under sin föreläsning “A new approach to learning”. Värd var Xtractor Interactive.Per Brahm från Contento hade med sig ett helt tekniker-crew till sin workshop “Hur svårt kan det vara att göra filmade kundmöten?”.


Deltagarna fick vara med och lägga upp beslutsträd, skriva manus, regissera varandra, agera framför kameran och ge konstruktiv feedback. Kort sagt prova på modern e-learning i praktiken, ackompanjerat av många skratt då publiken röstade fram och skapade utbildningen “Hur hanterar man en affärskollega som inte skakar hand på grund av svininfluensan?”.Jeanine Holmgren från Nobel Biocare hade åkt långt för att tala om “Hur man effektivt kan kvalitetssäkra medarbetare och öka försäljningen genom webbaserade utbildningar”. Värd: Outsmart.Lars Kjellander från Ericsson Competence Spaces talade om lärportaler för produktkompetens. Ett sätt att kombinera formellt och informellt lärande i arbetet. Värd: Learntech.Det blev så dags för lunch och även en bensträckare. Här passar Peter Ryderberg och Pernille Ravnskov på att vila upp sig i lobbyn inför eftermiddagspasset.Tomas Lidén från Trafikcenter Scantec visade upp sin lastbilssimulator Eco2Trainer och berättade hur de bland annat fått ner bränsleförbrukningen hos sina förare med Serious Gaming. Värd var StageIT.


Samtidigt höll Jeremias Andersson, grundare av Academic Work, en workshop på ämnet “Framgångsrikt företagande genom ständig kunskapsjakt!”. Jeremias berättade om hur han såg kunskap som en nyckel till deras framgångar och hur de jobbat med att få in en lärandekultur och en vilja att hela tiden förbättras.Stefan Tunhager från Promise hängde av sig sin kavaj och itog sig då rollen av värden Intermezzon för SEB. Dessvärre var talaren Boel Andersson sjuk så han fick även axla hennes mantel och själv hålla talet “Ledarskap & Coaching. Nya sätt att träna coaching & medarbetarsamtal.”Från Uppsala Läns Landsting kom Boel Franck och talade om val och implementation av en lärplattform i ett landsting. Värd var Ping Pong.Efter ytterligare en paus för bytande av visitkort tog Maria Rådström från Swedbank plats på scenen. Hon visade spännande pedagogiska upplevelser med film och animationer i interaktiva scenarier. Värd för detta var Contento.Per Manell från Läkemedelsindustriföreningen (LIF) presenterade Läkemedelsuniversitetet - en utbildning om läkemedel på Internet. Värd var
Grade.Samtidigt hade Stina Lantz från Xtractor satt åhörarna i arbete i så kallade bikupor. De blev väldiga diskussioner när de fick diskutera framgångsfaktorerna och fallgroparna med blended learning och vilka lärmetoder de kunde kombinera på ett engagerande sätt.Ytterligare ett sjukdomsfall gjorde att BTS själva fick hålla i föreläsningen om Ericsson och deras globala affärsmannaskapssimulering.Från Rikspolisstyrelsen kom Stefan Eurenius i uniform för att berätta om brott i nära relationer. Värd för detta var Learnways.Alla deltagare samlades sedan i Auditoriet för en sista föreläsning - “Lärande drivet av webb 2.0 och 3D”. Föreläsaren Robin Teigland från Handelshögskolan i Stockholm fanns med på distans i form av en flygande avatar på vita duken. Värd: Grönstedt GroupDagen avrundades med barhäng, drinkar, snacks och livliga diskussioner.


Det var inte utan att man var rätt utpumpad av all input, men det fanns desto mer att diskutera.


 
Dennis Berglöf
dennis@sylvass.se
http://sylvass.se

 

Forum: Diskutera artikeln i forumet

OOOOO

 

del.icio.us Digg Facebook